Deportes
Tiempo de lectura: 7 minutos

Antoni Noguera ya es alcalde de Palma

Cumpliendo escrupulosamente el pacto de gobernabilidad firmado en el 2015, el socialista Jose Hila ha cedido hoy la vara de la alcaldía de Palma a Antoni Noguera de Més per Mallorca.

PSIB, Més y Podem acordaron que al cumplirse dos años de legislatura, la alcaldía rotaría y recaería en Més per Mallorca. Así pues, la sesión extraordinaria convocada tras la renuncia de Hila a la secretaría del Ajuntament, el pasado martes, ha empezado puntual a las 20 horas. En este caso ha sido presidida por la regidora Aurora Jhardi.

Una vez ha sido proclamado alcalde, Antoni Noguera, se ha dirigido a todos los presentes en su primer discurso como primer edil. Discurso que reproducimos íntegro a continuación:

"Ciutadans i ciutadanes,   

Palma ens apassiona i ens hi sentim compromesos. Aquesta és la força que empeny la nostra acció de govern, del Govern de la Gent.

Vivim a una ciutat amb història i identitat. Conformam una societat tolerant i acollidora, plural i diversa, oberta i dinàmica, en transformació constant.

Som com les branques de l’olivera que trobam al centre de la plaça de Cort.

Un arbre mil·lenari que des del seu present i arrelament profund a la terra obre les seves branques al futur, amb il·lusió i esperança.

Un arbre que beu de la saba de generacions de ciutadanes i ciutadans que ens han precedit.

Mirau, tot just fa cent anys, el 1917, hi va haver una persona a Palma que instà als mallorquins a despertar del seu somni, a abandonar la seva calma, a desposseir-se de personalismes i a posseir-se d’humanisme, que apel·lava a la cultura com a l’únic instrument capaç de fer ciutadans lliures.

Aquesta persona que esperonejava la consciència col·lectiva de la societat mallorquina del primer quart del segle XX no era altra que EMILI DARDER CÀNAVES qui assoliria el compromís polític de dur endavant les seves idees transformadores de la ciutat des de les institucions.

Primer ho faria com a regidor el 1931 i després com a batle de Palma, fins al seu empresonament i posterior assassinat a mans de les tropes feixistes el 24 de febrer de 1937.

Aquest compromís d'Emili Darder és el que ens ha guiat a les esquerres de llavors ençà. Era el seu i també és el nostre compromís:

-despertar del somni

-i passar a l’acció a través de la cultura, obrir la ciutat al món que ens envolta i fer-la ciutat acollidora

Segles abans que Darder, un altre ciutadà, Ramon Llull, català de Mallorques, despertà un bon dia del seu somni i decidí passar a l’acció.

Es desposseí de personalismes i es posseí d’un gran humanisme, tot plegat per a assumir, entre molts altres, el gran repte vital d’escriure el millor llibre del món.

Llull creia en la paraula dita i escrita, i en el seu poder transformador. Escriure el millor llibre del món volia dir en realitat creure en la cultura i en el coneixement, i fer-los accessibles a tothom.

Però el somni transformador de l’esquerra és acció col·lectiva. Palma és una obra col·lectiva en la qual totes i tots ens hem de sentir implicats.

Vet aquí que el nostre ‘millor llibre del món’ encara està per escriure's. I aquest equip de persones del Govern de la Gent despertàrem del somni fa dos anys, i assumirem el compromís ferm amb la transformació col·lectiva, passant de les paraules i les promeses a les accions.

Sense personalismes i amb molt d’humanisme, per a defensar els valors de l’esquerra,  la justícia, la llibertat i la igualtat social.

I mentre observam el món que ens envolta, actiu i canviant, volem que el món també ens miri. En aquests dos anys hem iniciat un canvi, hem posat els fonaments per a fer de Palma un referent de capital accessible, humana, sostenible, innovadora, verda, justa i igualitària.

Encara hem de seguir treballant per a avançar en la transformació de la ciutat que volem. Les bases són clares:

  1. Palma com a pulmó verd, la lluita contra el canvi climàtic

Avançam cap a una ciutat capaç d’adaptar-se als efectes del Canvi Climàtic, reduint els efectes d’illa de calor, cap a un canvi en el model energètic, apostant per les renovables i desconnectant-nos de l'oligopoli. Tenim un deute amb el medi ambient i no podem esperar més.

Perquè una ciutat més verda serà una ciutat més saludable pel nostre medi ambient i pels nostres veïns i veïnes. I això ho aconseguirem amb el Bosc Urbà del Canòdrom, l'ampliació del Bosc de Bellver amb Son Dureta i la protecció del bosc de Son Quint.

  1. Mobilitat sostenible com a eix principal de la ciutat moderna

Caminam cap a una ciutat on la mobilitat sigui un dret i no una obligació, alliberant al ciutadà de la dictadura del cotxe, fomentant l’urbanisme de proximitat.

Caminam cap a una ciutat lliure d’emissions de gasos d’efecte hivernacle per al 2030, donant l’impuls definitiu a Palma com a ciutat educadora i amiga de la infància, perquè si la ciutat està pensada per als més petits, serà una ciutat millor per a tothom. 

  1. Exigir corresponsabilitat als sectors econòmics en el model de ciutat

Han de ser partícips de la construcció i transformació d’un model econòmic amb valor afegit i sense data de caducitat, i sempre tenint en compte l'interès general de la ciutat.

  1. Una nova economia per a una nova ciutat

Convertir Palma en una ciutat creativa, mitjançant l’aliança i interacció dels tres grans agents claus per l’impuls d’una economia inclusiva i innovadora:

  1. La RECERCA aportada des del capital Intel·lectual de la Universitat (de les Illes Balears)
  2. La conformació D’ECOSISTEMES DE INNOVACIÓ impulsats des de l’Administració pública.
  3. El DESENVOLUPAMENT d’una economia creativa per part dels Agents Socials i Econòmics de la nostra Illa

És així com hem de diversificar l’economia, creant diferents pols d’innovació, com ara:

Apostar pel factor humà de l'activitat econòmica significa una clara aposta per a l'economia social.

Convertir Nou Llevant en el futur districte creatiu i dignificar el sector de la cultura.

Reivindicar el petit i mitjà comerç i convertir Palma en la millor botiga del món.

5.Si garantim una ciutat d'èxit per a qui l'habita, també ho serà per a qui la visita

Un dels majors reptes actuals és el de garantir un model de turisme responsable amb la ciutat i el territori. Volem una ciutat d'èxit i no que mori d'èxit, una ciutat que gestioni la dinàmica global amb mesures locals efectives i realistes, que aturi la turistització.

Això no vol dir que no desitgem que els turistes ens segueixin visitant, sinó que ens preocupa que, quan ho facin, s’enduguin una bona experiència. I sobretot, tenim voluntat de poder gestionar quants de turistes tenim a la ciutat. És fonamental fixar un sostre turístic de places amb vocació de decreixement a l'estiu perquè puguem gestionar els nostres serveis i recursos de forma adequada i eficient.

  1. L'accés a l'habitatge: una qüestió de dignitat

L'accés a l’habitatge i els drets socials, l’emergència per a accedir a un habitatge a preu assequible és una realitat a la nostra ciutat. És una dinàmica global que afecta moltes persones a Palma i hi hem de seguir fent front des de molts punts.

Per una banda, enfortint l’Oficina Antidesnonaments, la reserva de sòl en el nou Pla general, més ajudes per als lloguers, sense oblidar l’esforç per a seguir reduint les llistes de l’atur i la lluita pels drets laborals que garanteixin sous dignes. Però, sobretot, una de les mesures que pot fer front a aquesta emergència d’habitatge és la compra directa de pisos per a destinar-los a lloguer social. Per això ens comprometem a destinar una quantitat milionària d'euros en els pròxims dos anys.

  1. Palma: feminista, LGTBI, igualitària, inclusiva i acollidora

Hem de seguir avançant en igualtat i respecte per a assolir una societat madura i lliure.

  1. Cultura per a fer ciutadans lliures

Palma és una ciutat culturalment rica. La fan els ciutadans, els i les artistes, i jo vull ser al seu costat. L’Ajuntament ha de facilitar, posar les condicions perquè les diferents manifestacions culturals s’expressin en llibertat. La cultura és i ha de ser crítica i contestatària, ha de qüestionar i cercar respostes davant la incertesa.

Aquesta és la cultura que volem per a Palma: que innovi, que investigui, que creï, que incorpori la tradició, que sigui contemporània i que també estableixi els mecanismes necessaris per a acostar-se a tots els ciutadans. Des de la nostra institució, volem potenciar les infraestructures culturals municipals, però no han de ser únicament un aparador, també han de generar continguts i contribuir al fet que la nostra societat sigui més culta i, per tant, més lliure i feliç.

  1. Els funcionaris són el millor patrimoni de l'Ajuntament

La base per a instaurar millores en l'organització interna passa per la confiança i el suport a tots els treballadors públics que fan possible que l'Ajuntament de Palma sigui la casa de tots els ciutadans i ciutadanes.

Continuarem formant funcionaris i funcionàries compromesos perquè siguin més conscients que mai de la seva tasca de servidors públics i del seu paper essencial en la construcció d’aquesta ciutat estimada. Perquè els volem escoltar i convertir en un agent que faci propostes per a millorar el funcionament intern i extern de l’Ajuntament.

Tenim els millors funcionaris per fer de Palma la ciutat que tots els palmesans i totes les palmesanes mereixem.

  1. UNA PALMA MÉS ESTIMADA

Amb corresponsabilitat, valentia i visió hem d’aconseguir una Palma més justa, resilient, saludable, creativa i, sobretot, més estimada. Això passa per a disposar d’una ciutadania compromesa amb l’obertura, la justícia, la tolerància, la modernitat, l’esforç i la igualtat.

Només si construïm entre tots una societat civil compromesa, viva i activa, podem garantir una cultura democràtica forta i combativa.

I aquest és el paper d'aquest Govern de la Gent: esperonar la societat, despertar-la del seu son i acompanyar-la cap a una acció transformadora i solidària per a fer de Palma la millor ciutat del món.

Hem posat les bases i hem iniciat el camí en aquests dos primers anys.

Ara toca fer-ho realitat, però només serà possible amb l'ajuda de tots i totes.

M'agradaria acabar la meva intervenció citant un dels polítics de la història recent que més humanisme ha imprès en la seva gestió pública.

Pepe Mújica: "La política es la lucha por la felicidad de todos".

Moltes gràcies!"

Actualizado: 14 de marzo de 2022 , , , , , , , , , , ,

Noticias relacionadas

Comentarios

No hay comentarios

Enviar un comentario

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este formulario recopila tu nombre, tu correo electrónico y el contenido para que podamos realizar un seguimiento de los comentarios dejados en la web. Para más información, revisa nuestra política de privacidad, donde encontrarás más información sobre dónde, cómo y por qué almacenamos tus datos.

magnifiercrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram