Deportes
Tiempo de lectura: 2 minutos

Afecte escolar, professionals competents!

Parlar de competència professional és parlar del conjunt de coneixements i capacitats que permeten l'exercici de l'activitat professional, conforme a les exigències de la producció i l'ocupació. Arribar a ser competent, però, sovint implica l’adquisició de capacitats que van més enllà de les purament conceptuals o tècniques. En el temps actual, ésser competent exigeix comptar amb un aprenentatge emocional i social, el que jo anomenaria un aprenentatge afectiu.

La majoria de les institucions educatives, escoles i universitats posen l'accent en l'aspecte del pensament, o la cognició. Es dona poca importància als aspectes emocionals. No obstant això, les emocions són importants ja que tenen un paper vital en l'aprenentatge, i poden ajudar o dificultar el compromís i l'èxit acadèmic d’un infant.

Les emocions són reaccions als esdeveniments i objectes significatius. En elles hi ha implicats components afectius, és a dir, que  comprenen sentiments emocionals com l’ansietat experimentada abans d'un examen; components cognitius, que impliquen pensaments o emocions específiques com la preocupació per suspendre un examen; components fisiològics inherents a la preparació d’una acció, com per exemple, l’augment de la freqüència cardíaca; components motivacionals, que comprenen els impulsos i els desitjos de comportament com evitar la sensació d'ansietat; i components expressius com la postura corporal o l’expressió facial. Exercitar cada un d’aquests components, ens dona eines per a canalitzar les emocions, per a aprendre de les emocions negatives i gaudir de les positives.

Certament, quan ens sentim “baixos d’ànim”, es deterioren la nostra capacitat de realitzar activitats. La tristesa, la por, l'ansietat i l'apatia redueixen la nostra atenció i ens fan aprendre menys, participar menys i ésser menys efectius en les decisions i les tasques.

Per altre part, les emocions positives i la motivació augmenten la nostra atenció. Tots hem tingut casos en què estàvem tan involucrats en una activitat que ens agradava, com llegir un llibre, jugar un joc o resoldre un problema difícil, que el temps s'atura i desconnectes del clam de la vida quotidiana. Així doncs, les emocions positives es relacionen directament amb l'interès i l'auto-motivació, i accionen les actituds crítiques per a l'adquisició de coneixements.

Afirmem, sense por, que les emocions afecten l'aprenentatge, però el més important, el desenvolupament emocional és fonamental per tenir èxit a la vida. Un infant exercitat escolarment en la intel·ligència emocional, serà un professional íntegre i competent en el futur.

Actualizado: 14 de marzo de 2022 none

Noticias relacionadas

Comentarios

No hay comentarios

Enviar un comentario

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este formulario recopila tu nombre, tu correo electrónico y el contenido para que podamos realizar un seguimiento de los comentarios dejados en la web. Para más información, revisa nuestra política de privacidad, donde encontrarás más información sobre dónde, cómo y por qué almacenamos tus datos.

magnifiercrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram